Friday, 2019-07-19, 10:53 AM
Section categories
ОЦЕНКА
Rate my site
Total of answers: 16
ВПИСВАНЕ
Main » Articles » My articles

Роми или цигани

Роми или цигани – различна опаковка на една и съща стока
Маймун бей, преименувал се на бай Мангау. Ром от цигански произход. Той иска равенство с белите хора. Той иска да бъде интегриран. Той иска да яде, да краде, да насилва, да убива, да прави каквото си иска и да не работи. Той така разбира интеграцията. Ако му потърсите отговорност, той казва, че сте расисти. Европа иска същото и казва същото. Абе, що не им теглим по една майна и на Маймун бей, и на закрилящата го Европа?


http://kocil.blog.bg/drugi/2010/12/09/romi-ili-cigani-razlichna-opakovka-na-edna-i-syshta-stoka.648206


Автор: kocil

В най-новата ни история стана практика да наричаме нещата не с истинските им имена, ами с нещо по-благозвучно. Мутрите станаха бизнесмени, наркотиците станаха упойващи вещества, народът стана електорат, и разбира се, циганите станаха роми. След като дадохме приноса си за благозвучието на съвременния български език, сякаш забравихме, че с колкото и хубави имена да накичим нещо грозно, то няма да стане по-хубаво, само защото го наричаме по друг начин. Роми – това звучи гордо, може да си помислиш, че става въпрос за римските граждани. Да ама нъцки – става въпрос за нещо до болка познато, и то далеч не само у нас. Затова оттук нататък аз ще си ги наричам цигани, а не "роми”, пък който не му харесва, да не чете. Нека да поровим по същината на проблема за "Ромската интеграция”. 
В исторически аспект циганите идват в Европа успоредно с нашествието на турците през 13-14 век. В Отоманската империя са ги използвали като майстори в направата на доста изделия. За разлика от сега, тогава те са били преобладаващо мюсюлмани. В Западна и Централна Европа обаче местното християнско население проявява съвсем открита враждебност към тях, започват да ги гонят, а в някои страни дори биват убивани съвсем официално. В Швеция например, чак до 1954 г. е в сила закон от 17 век, който разрешава официално всеки циганин на територията на държавата да бъде убит без наказателна отговорност. Сега, в днешни времена, циганите изповядват всички общоизвестни религии. Всъщност номадският им начин на живот се дължи в немалка степен на факта, че са гонени от много държави.
У нас са правени много опити за "интеграция” на циганите, като нито един не е завършил с особен успех. По бай Тошово време се опитваха да ги "благоустроят”, като им направиха жилища и ги пуснаха вътре. Само след няколко месеца обаче от новите жилища изчезна паркетът и дограмата (отидоха в печките), всичко метално отиде за скрап, накрая и арматурите от панелите заминаха по същото направление.
Много ми интересно когато хора, невлизали никога в допир с въпросното малцинство, сядат да пишат за "интеграция”. На хартия е лесно, ама на практика е съвсем друго. Нямам нищо против интеграцията им, даже щях да се радвам, ако те наистина искат да станат нормални хора и да са част от държавата ни. Това обаче си зависи изключително от тях – колкото и да се мъчим да ги интегрираме, ако те не искат, няма как да стане. Това е все едно да буташ кола, която няма бензин, да запали по нагорнище. Няма начин да интегрираш нещо, дето не ще да се интегрира. Разбира се, не всички цигани са еднакви, виждал съм и честни и трудолюбиви хора сред тях, но за съжаление не са много. Всъщност това, което искам да кажа, се отнася за онази част, която не ще да се интегрира и предпочита да живее на гърба на другите, тоест – предпочита да паразитира.
Преди доста години изкарах целия си 8-ми клас в 94-то училище в София. Намира се в кв. Христо Ботев, ако някой не знае къде е – между ул. Бесарабия и бул. Владимир Вазов. За по-незапознатите – това е нещо като Факултето или Филиповци, или като Столипиново в Пловдив. Майка ми беше учителка там на малките "чавета”, от 1 до 3 клас и главен виновник да "уча” една година там. Но както се казва – и отрицателният опит е полезен за науката. Налагаше ми се почти всяка седмица да се бия с някой, щото бяхме само трима четирима "по-бели” и това явно дразнеше останалата по-мургава част от съучениците ми. А още по-дразнещото за тях беше, че идвах от нормално училище и имах добри знания почти по всички предмети, а и майка ми беше учителка там, макар че не ми е преподавала по никой предмет. Както и да е, аз друго и не съм очаквал тогава. Това беше още по Тошово време, всичко беше все още "стегнато”, и въпреки това в края на учебната година разбрах с изненада, че повече от половината клас не смятат да учат повече. Толкова им бяха амбициите – да завършат някак си осми клас и край с ученето. Тогава училището беше основно (до 8-ми клас), но няколко години след това го направиха СПТУ (до 11-ти). И въпреки това желаещите да завършат поне средно образование бяха доста малко. А пречки пред тях не само нямаше, ами ги приемаха с предимство тогава – да, така беше – и циганите, и българските турци ги приемаха и за средно, и за висше с предимство пред нас. При това – БЕЗПЛАТНО! Държавата им поемаше всички разходи по образованието, от тях се искаше само да изявят желание да учат. НИКОЙ НЕ ИМ ПРЕЧЕШЕ! Майка ми не един и два пъти ходеше да събира "чаветата” от къщите, защото възрастните често не ги пускаха на училище. Това по други училища го няма никъде – учителят да ходи да си събира децата! В интерес на истината – заплатите там бяха малко по-високи от другите училища – малка компенсация за нервите и разкарването насам-натам из маалата.
Нямам за цел да обиждам циганите, ама не смятам, че някой друг им е виновен, че нямат работа и живеят зле по-голямата част от тях. Никой не им е отказвал да учат и да се реализират!
Не може да имаш незавършен осми клас и да искаш да си директор на водопад! Никой не ви пречи да завършите каквото и да е образование!
Не може да сричаш и да пишеш едва-едва и да искаш да станеш министър! Като нямаш желание да учиш, не предявявай претенции да работиш каквато и да е по-престижна работа!
Не може да се жениш на 11, да родиш на 13 и да смяташ, че това е съвсем нормално! Ако аз тръгна да се женя за някоя 13-годишна, ще ме съдят за педофилия! Вас не ви съди никой!
Не може да смяташ, че всички останали са длъжни да гледат и издържат 13-те ти чавета! Ако не можеш да издържаш толкова деца, не ги прави! Средства срещу забременяване колкото щеш!
Не може да плюеш по държавата, в която живееш, след като не плащаш ни ток, ни вода, ни парно, ни данъци! Голяма част от българите, турците и другите етноси у нас също живее бедно, но си плаща задълженията!
Не може да смяташ, че имаш права, след като не смяташ, че имаш задължения. Да си гражданин на която и да е държава означава да си знаеш и правата, и задълженията и също така – да ги спазваш!
Не може да си безработен и да отказваш работата, която ти намират. Много други хора, и то с добро образование и способности често работят нещо, което не ги удовлетворява, но не висят на гърба на останалите да ги хранят!
Не може да се оправдаваш за щяло и нещяло с традициите си! И ние имаме традиции – Борис І е изтрепал 40 болярски рода, защото не са приели покръстването и са вдигнали бунт срещу него. Да изтрепем ли в духа на тази традиция всички нехристияни у нас,а?
Когато държавата ти предлага безплатно образование, безплатна квалификация и реализация и ти отказваш да учиш и да станеш човек, никой не може да те "интегрира”. Срещу честните и работливи хора никой нищо против няма, ако ще и зелен цвят на кожата да имат. Крадците, убийците и изнасилвачите всеки ги ненавижда независимо от цвета на кожата им.
"Интеграция” по "европейски”
Двойният стандарт и лицемерието явно са еталон в ЕС. Докато от всички страни се сипят от години критики срещу България, че не сме правели нищо за интеграцията на циганите, Франция върна няколко самолета наши и румънски гастрольори. Някак си не можаха да ги "интегрират” при тях. Ужким в ЕС всички сме "европейци”, ама не съвсем – оказа се, че някои са "повече европейци” от други. Значи ние трябва да ги "интегрираме”, ама така, че да не ходят да смущават спокойния сън на франсетата и другите баш европейци. То всъщност отдавна стана ясно, че в ЕС има двоен аршин, в зависимост за коя държава иде реч. Само че по такива неприятни и хлъзгави въпроси като "интеграцията на ромите” еврочиновниците от Брюксел са като трите маймунки – не чух, не видях, не разбрах. По-удобно е и по-комфортно.
Повод да пиша за тези неща е една кампания на Съвета на Европа – ДОСТА!. Надявам се да има някакъв резултат, макар че силно се съмнявам. Добре са описали нещата, какво трябва да се направи, как трябва да се работи. Всичко е добре на теория, но на практика - въпреки многото програми по въпроса в последните години, напредък – почти нулев.
Една от причините е именно в нежеланието на по-голямата част от циганите да се "интегрират”. Другата причина е, че лидерите на така наречените "ромски организации” гледат на тия програми като на "нещо за крадене”. И доколкото зависи от тях, гледат да опоскат колкото се може повече от нещата, които се дават на хората им по един или друг начин под формата на стоки или пари. Когато предпочиташ да крадеш, вместо да работиш, няма какво да се оплакваш, че не гладат с добро око на теб. Доста хора живеят със заблудата, че циганите крадат, защото няма какво да ядат. Съвсем не е така – ако всички хора у нас, които са бедни, вземат да крадат, то МВР ще изпадне в сериозна криза как да справи. Човек не се ражда крадец по природа, такъв може да стане само ако бъде възпитан така. Децата гледат и се учат от нас и от действията ни. Обясни на детето си, че не е хубаво да се краде, дай му пример със себе си, че не крадеш, и то ще се научи, че не е хубаво да краде.
И накрая съвсем не най-маловажната причина за положението на циганите у нас – през последните 20 г. няма политическа сила, която да не ги е използвала и забравила след това. И така до следващите избори, когато историята се повтаря. Политиците от всички партии гледат на тях като на евтин и удобен за манипулации електорат за спечелване на повече гласове. Разбира се, от тази гледна точка за никоя партия не е изгодно да ограмоти и образова поне малко тази компактна маса. Послушно стадо има само при наличието на болшинство от тъпи и неграмотни индивиди. А коефициентът на една тълпа хора никога не може да бъде повече от нула. В заключение – какво ще се получи, ако се опитаме да интегрираме овца и бик? Отговорът е НИЩО – защото овцата и бикът пет пари не дават за това, че ние искаме да ги интегрираме...
Category: My articles | Added by: Bezpartien (2012-08-25)
Views: 4123 | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: