Friday, 2019-07-19, 11:43 AM
ОЦЕНКА
Rate my site
Total of answers: 16
ВПИСВАНЕ
Main » 2015 » November » 18 » Колективна отговорност или безотговорност
3:20 PM
Колективна отговорност или безотговорност

Колективна отговорност или безотговорност

 

 

 

 

Помните ли как през 1989 година се събраха на софричка, назована “Кръгла маса” стари бандити, млади подмайстори, обещаващи чираци и калфи, пък организирано започнаха разграбването на държавата?

То не беше разбойническо ментърджийска приватизация, не бяха продажби за стотинки, подаръци за добра дума, не бяха инфлации, дефлации, превъртания на дълга, не бяха разпределяния на куфарчета, фирми, дестинации и пазари, да не говорим за назначаванията на банкери, бизнесмени, политици.
И…нищо! Колективни решения на организирани хора.

 

Като заваляха скандални разкрития – и не спират. Де у нас, де от чужбина. И не че има нещо ново в тях. Повечето отдавна са обществена тайна, а за някои дори доказателства имало. В папки, които грижливо се укривали в нечии кабинети.

Пък и да не бяха покрити – нищо нямаше да се промени. Защото, както обичат да натъртват юристите, в правото нямало колективна отговорност. И такава се търсела само в лично отношение.

Което е доста странно, като се имат предвид налаганите от монополистите, например, колективни задължения. Да не споменаваме пак топлофикацията и робството на веднъж прокараните тръби.

Стига ни и измислицата “обща вода”. Заради която всички плащаме някакви обобщени течове нейде си из блока. Но това са бели кахъри.

Ами ако пренесем практиката на безотговорността в реалния живот? Значи, ако банда нападне, обере, пребие бай Пешо и кака Пена – няма отговорност. Колективно дело. Трябва да се докаже кой кога какво…

И още едно дело увисна да прашясва нейде си. То затова, значи, престъпността е организирана. В колектив! Каква хубава соцдума, а?

И с това си обясняваме какво стана и става. Че и ще става.

А не е толкова трудно да се разбере чия е вината, услужливо размивана от юристите в колективната безотговорна отговорност.

Лесно може да се открие кой какво кога е предлагал. И кой го е подкрепил. И с чии гласове е станало факт.

Независимо дали е станало в парламента, министерския съвет, в министерство, областна управа, община. А сетне всеки да си понесе отговорността за планувания и извършен грабеж. Лично! За което сме съгласни с правистите.

И май е време в основния закон, в Конституцията, да се внесе изискване за отговорността на всички, вземащи решения, които касаят съдбата и интересите на народа.

За да не става така – едни са сътворили родния безнадежден и престъпен хаос, а други мъкнем последствията на гърба си. И се очаква да ги прехвърлим на децата си.

Затова – жесток закон за отговорността!!!

За да може овластените да решават,отговорно да мислят, пресмятат /и страхуват!/, за да не крият неадекватност, алчност, престъпни намерения зад измислената колективна безотговорност.
Но…Трябва закон!

Ах, да – и желаещи да го прилагат. Над другарчетата си от колектива. С което кръгът пак се затвори.
Именно тук е скрит и проблема,за положението в което се намираме.Всеки иска права,а отговорност и задължения никакви.Ние българите,отдавна сме загубили всякакви защитни необходими за нашето съществувание.

Притесняваме се да не изгубим жалката си работа, жалката си колиба в която живеем,но не се притесняваме че ще загубим жалката си държава,даже гледаме да я напускаме и да я псуваме вместо,като истински българи да хванем сопата и да покажем кой командва тук.

От нас зависи всичко!

На нас не ни трябват проповеди от извадени от нафталина измислени политици,а действия жизнено важни за нашето съществуване като народ и хора.Докато се делим на части,всяка от които е народ,така ще бъде.

Друг път няма.

Хрисимир Йоцов

Views: 1321 | Added by: Bezpartien | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: